Wilt u meer informatie? Vul het contactformulier in en wij nemen contact op!
 U kunt ons bereiken op telefoonnummer: 0513 820 105

Van huisarts
tot arts voor algemene en complementaire geneeskunde

Kort na de start als apotheekhoudend huisarts in Ternaard ( 1980 ) ontstond bij Pieter Luijendijk de interesse voor de complementaire geneeswijzen. Patiƫnten met chronisch onverklaarbare ziektebeelden (ook wel Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd) zag Luijendijk telkens weer terug op het spreekuur.

Zijn keus viel in aanvang op de naald- en elektro-acupunctuur. Later is deze aangevuld met biofysische, orthomoleculaire - en homeopathische inzichten. In 2001 heeft Pieter Luijendijk de huisartspraktijk beĆ«indigd en is verder gegaan als arts voor algemene en complementaire geneeskunde.

Ontstaan van ziektebeelden

Acute ziektebeelden horen voornamelijk thuis in de reguliere geneeskunde.Chronische ziekten worden veelal behandeld door het langdurig gebruik van medicatie. Met het klimmen der jaren neemt de kans op het ontstaan van (meerdere ) chronische klachten alleen maar toe. Reden: meerdere ziektebeelden kunnen biochemisch dezelfde oorzaak hebben. Het (kunnen) optreden van bijwerkingen en het besef dat op deze manier de klacht nooit genezen zal worden zet veel mensen aan tot het zoeken naar andere wegen tot genezing.

In de integrale geneeskunde is het de kunst om het lichaam te stimuleren de nog aanwezige herstel/reparatie-kracht aan te spreken cq te herstellen. Maar hoe langer het ziektebeeld bestaat des te langer kan het duren voordat resultaat geboekt wordt. De Chinese acupunctuur gaat er van uit dat bij chronische klachten alle organen betrokken zijn (het zogenaamde systemisch denken).

Voor een herstelpoging is het belangrijk te weten welke orgaansystemen/meridianen er vooral dysfunctioneren (niet goed werken). De elektro-acupunctuur ( EAV) kan daarbij behulpzaam zijn. Onze lichamelijke klachten zijn de resultante van ons ( westers ) voedingspatroon, levensstijl , emoties en omgevingsinvloeden (zoals bv.gifstoffen). In onze praktijk proberen we aangaande die invloeden meer te weten te komen om zodoende een plan van aanpak te kunnen maken.
"Bij ernstige reguliere ziektebeelden dient u zich te allen tijde aan reguliere controles en adviezen te houden. Mogelijkerwijs kan de algemene en complementaire geneeskunde een ondersteuning bieden."

Contact

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.